Stadsnieuws

Megatransport transformatoren naar Wateringen




In het weekend van 17 tot en met 19 september vond een megatransport van drie transformatoren plaats naar het nieuwe hoogspanningsstation in Wateringen.
Dit zorgde zeker voor overlast; zateravond- en nacht was onder andere de hele Lozerlaan afgesloten.

Lang was er gesteggeld tegen het voornemen van TenneT om bij het Wateringse Veld (nog wel in een groene zone) een schakel- en transformatiestation aan te leggen. Er werden zelfs kamervragen gesteld, waarbij een alternatieve lokatie werd voorgesteld.
Het ging niet alleen zozeer om dit station zelf, maar ook om de hoogspanningsmasten die voor de energietoevoer noodzakelijkerwijs geplaatst moesten worden. Dit zou gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zeker ten aanzien van kinderen. Lees voor meer info ook hier.
TenneT liet zich niet vermurwen; de kosten en geplande tijd waren absoluut noodzakelijk om tijdig de benodigde energietoevoer te kunnen kunnen waarborgen; vergunningen waren reeds verleend dus niets kon de bouw meer tegenhouden.
Wel werd toegezegd een deel van de leidingen ondergronds aan te leggen. Echter maar voor een klein deel; de kosten voor ondergrondse aanleg zouden zo’n 10 miljoen euro per kilometer duurder zijn.




En zo vonden in de nacht van 18 op 19 september de vervolgwerkzaamheden voor het megatransport plaats van de drie transformatoren op de N211 bij Poeldijk plaats.
De transformatoren zijn overigens elk 8,35 meter hoog, 5,5 meter breed en 35 meter lang. Het totaalgewicht per eenheid is maar liefst 550 ton!

Ik was van plan om naar dit transport te gaan kijken op de Lozerlaan, tot ik schrok van het tijdstip; pas rond 2 uur ’s nachts zou het megatransport deze laan bereiken.
Dat was na de drukke dag van gisteren wel iets teveel van het goede.

Richard Mulder (vanzelfsprekend ook bij hem dus foto’s!) belde me rond 22.00 uur en vroeg of ik soms meewilde naar Poeldijk, waar het transport zou starten; dat liet ik me geen tweede keer zeggen!










Een gigantisch houten brug werd over de weg gebouwd, zodat de drie voertuigen waarop de transformatoren vervoerd werden op weg konden gaan, zonder schade aan de weg toe te brengen.




Vogens schema verliet het megatransport om 23.00 uur de stopplaats. De transformatoren reden werkelijk centimeter voor centimeter over de gecreëerde brug, waarbij er nauwelijks ruimte aan weerszijden was, om van daaruit via de N211 naar Den Haag te rijden.
Een heel imponerend gezicht!

Helaas wat lastiger leesbare linken; dit komt mede door de “geweldige” sitevernieuwingen van onder andere Omroep West, AD/HC en de Gemeente Den Haag, waardoor veel achtergrondinformatie niet meer terug te halen is.

Please follow and like us:

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.