Stadsnieuws

Mappa Mundia en het eigen plein voor Jan Huybers

Mappa Mundia
Het Jan Huybersplein in Mappa Mundia

Jan Huybers, geestelijk vader en grondlegger van Avonturia heeft nu (eindelijk) een eigen plein. Het Jan Huybersplein in Mappa Mundia.
Afgelopen twee jaar is er achter de schermen bij Avonturia erg hard gewerkt om iets unieks te creëren, als uitbreiding op de mini-zoo die Avonturia al heeft.
Jan, meest geliefde Hagenaar, is sinds november 2016 niet meer lijfelijk aanwezig, maar zijn ongekende enthousiasme en gedrevenheid voor het bedrijf is nog elke dag voelbaar bij Avonturia. Dat verdient natuurlijk een eigen plein.

Officiele opening Mappa Mundia

Mappa Mundia
Het gouden ei wordt kapot geslagen

Gisteravond vrijdag 10 mei werd dit plein officieel geopend door Wethouder Richard de Mos. Dit gebeurde (net als in 2009 bij de opening van Avontura de Vogelkelder) door middel van het kapot slaan van een gouden ei. Een sleutel kwam tevoorschijn, waarmee de “volgende generatie kinderen” van Jan Huybers de slagboom openden.

opening
toespraak Fred Zuiderwijk van “Meneer Das” tijdens opening

De officiële opening was alleen voor genodigden, waarbij natuurlijk ook toespraken hoorden.

The Making Of
Kijken naar de film “The making of”

En een schitterende film over “the making of”. Fred Zuiderwijk was de presentator op zijn eigen wijze en had een prachtig verhaal over hoe het plein was ontstaan en waarom het in het huis zo’n zooitje is (neem zelf maar een kijkje). Het verhaal ging over een ontdekkingsreiziger, die zo veel spullen mee nam, dat het Jan Huybersplein daarmee al bijna volledig ingericht kon worden.

Vanaf vandaag is het voor publiek geopend. Het Jan Huybersplein ligt in het verlengde van de mini-zoo. Met deze unieke uitbreiding krijgt de mini-zoo ook een nieuwe naam, te weten Mappa Mundia!

Het is een ontdekking waarin werkelijkheid en fantasie hand in hand gaan. Deze ontdekking, mag ook wel de dierentuin van Den Haag genoemd worden, waar naast bijvoorbeeld dwergaapjes en stokstaartjes ook museumachtige objecten te bewonderen zijn.
Toen ik het zag, moest ik toch even denken aan de Efteling: alsof ik werd meegenomen in een Droomvlucht. Natuurlijk niet met elfjes, maar even sprookjesachtig, terwijl je ook direct de realiteit ziet.

Prachtig Jan Huybersplein

Mappa Mundia
Het Jan Huybersplein

Een schitterend plein: enorm indrukwekkend gemaakt met bijvoorbeeld een heel oud glas-in-lood raam. Huizen die sloop-waardig lijken en een prachtig terrasje met oude stoelen.
Je waant je bijna in de 18e eeuw.

Mappa Mundia
De “tegel” ter ere van Cees van Dashorst (in het midden zittend).

Jan Huybers heeft de voorbereidingen wat betreft de ontwikkelingen van de Pinquin Academy nog mee mogen maken en alle plannen veelvuldig besproken met zijn maatje Cees van Dashorst.
Cees werkt samen met diverse dierentuinen en attractieparken en heeft daarnaast zelf ook twee mooie parken in het Noorden van het land. Omdat Cees Haagse roots heeft, ligt zijn hart bij Avonturia en heeft hij Mappa Mundia ontwikkeld.
Vanzelfsprekend werd ook hij geëerd: op het Plein werd een tegel geplakt met zijn naam als grondlegger van Mappa Mundia.

Neem een kijkje op Moederdag! Moeders gratis.

Mappa Mundia
Richard de Mos met op de achtergrond het prachtige spandoek

Ook morgen is Mappa Mundia te zien en dan is er direct een verrassing.
Want moeders mogen als zij met hun kind(eren) komen gratis naar binnen! En echt, ook voor moeders is dit een geweldig Moederdag cadeau 😊
Zelf ga ik absoluut nog een keer dit fenomenale stuk Avonturia bezoeken, want wat was het druk gisteren. Ik wil de prachtige verrassingskamers nog een keer goed bekijken.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.