Invasieve waterplanten vormen een probleem

Het is al regelmatig in diverse media verteld of geschreven. Exoten kunnen een bedreiging vormen.
Denk aan het veelkleurig aziatische lieveheersbeestje dat de inheemse soorten bedreigt, maar ook de aziatische boktor, waardoor hele gebieden bijna “met de grond gelijk” moesten worden gemaakt.
Maar, ook invasieve waterplanten vormen een bedreiging.
Veel mensen die een tuin hebben, kiezen voor een vijver. Het maakt vaak een tuin “af”. Leuk om er bijvoorbeeld vissen in te doen, of zoals in mijn tuin te wachten tot de watersalamanders weer komen.
In de vijvers worden vaak exotische waterplanten gedaan.
Ik beken: ook in mijn vijver zitten deze: waterpest is bijvoorbeeld een ideale zuurstofplant. En eerlijk gezegd, ik wist niet dat het een exoot was!
Op zich is het geen probleem als de vijver niet verbonden is met een sloot of kanaal (o.i.d.). De planten blijven in je eigen tuin als het goed is. Maar wees dan wel wijs als deze planten gaan woekeren ze in de kliko te doen en niet in de “open ruimte”.
Het resultaat is echt om te schrikken namelijk.
De meeste foto’s bij dit artikel zijn van de grote waternavel.
Je ziet, hoe deze plant gaat woekeren in De Uithof: hele vaarten waren overdekt met deze plant.
Het is een plant die leeft van voedselrijk tot zeer voedselrijk zwakstromend of stilstaand water. Grote planten kunnen van de oever het water in groeien. In het water vormen ze drijftillen die tot 40 centimeter boven het water uit kunnen steken.
En ja, in De Uithof is deze plant al een keer verwijderd: dit is van de laatste maanden….
Er zijn meer waterplanten die voor problemen kunnen zorgen naast de in deze blog genoemde planten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een veldgids invasieve waterplanten online gezet over de 21 meest risicovolle uitheemse waterplanten. De gids bevat kenmerken, foto’s en bestrijdingsmaatregelen. Met deze gids kunt u de waterplanten herkennen die wateroverlast en schade aan de natuur in Nederland veroorzaken.

Vindt u een invasieve waterplant, maak dan melding van uw waarneming op www.waarneming.nl. Deze gegevens komen dan in de Nationale Databank Flora en Fauna en komen ook terecht bij het Team Invasieve Exoten van de NVWA.
En natuurlijk, zet geen exoten uit in de natuur.