Invasieve exoten toegevoegd aan EU Unielijst

Per 3 augustus 2016 gold een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Ook invasieve exoten genoemd.
Deze staan op een zogenaamde Europese Unielijst.
Per 2 augustus zijn daar een aantal soorten bijgekomen. Eén ervan is de Nijlgans.
Mijns inziens terecht, want als ik naar “mijn” stad kijk, is deze soort enorm gegroeid.
Geen wonder als je ziet, hoeveel kleintjes ze met succes opvoeden.
Met grote agressie beschermen ze hun kuikens. Alleen een meeuw of grote kraai krijgt het soms voor elkaar een piepklein kuikentje mee te nemen.

Een andere soort die ook op de Unielijst van invasieve exoten staat is de Amerikaanse rivierkreeft.
Ik heb hem regelmatig gezien. Een mooi dier, maar schadelijk voor de omgeving.
De Amerikaanse kreeft is eind vorige eeuw in de Nederlandse wateren verschenen, waarschijnlijk door menselijk toedoen. Sindsdien is de populatie explosief toegenomen. Hoeveel er zijn weet niemand precies, maar het zijn er heel veel. De kreeft kan de oevers ondermijnen door gangen te graven. Dijken komen dus ook onder druk te staan. En omdat hij waterplanten kapot maakt, gaat de waterkwaliteit achteruit maar ook zorgt het ervoor, dat de inheemse planten het zwaar te verduren hebben.

Echte vijanden heeft deze kreeft niet. Natuurlijk wel de watervogels, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk (over dijken gesproken….).
Hierboven zie je een fuut die zich dit hapje goed laat smaken.
Hoe deze invasieve exoten te bestrijden is nog niet bepaald. Voor wat betreft de Amerikaanse rivierkreeft is het Hoogheemraadschap van Delfland bezig met een inventarisatie van het leefgebied en gedrag van de kreeft. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, kunnen maatregelen genomen worden om de schade te beperken.
Ziet u een Amerikaanse rivierkreeft kunt u deze bij hun melden via deze link en graag met een foto.