Politiek

Interview met Arnoud van Doorn

Zoals iedereen weet zijn Arnoud van Doorn evenals Marjolein van de Waal uit de PVV gestapt en zijn samen doorgegaan als tweemansfractie.
Op 11 januari presenteerden zij hun nieuwe partij ‘Onafhankelijk Den Haag’.

Omdat ik nieuwsgierig was naar diverse zaken maar ook hun ‘geluid’ heb ik Arnoud van Doorn gevraagd of hij een paar vragen wilde beantwoorden, waartoe hij van harte bereid was.
Bij ‘read more’ kan je ze lezen.


Je bent uit de PVV fractie gegaan na problemen met de boekhouding. Is dat ook de daadwerkelijke reden of speelden meer zaken een rol? Ik begrijp dat de ‘klik’ weg was, maar ik ben erg benieuwd welke klik bedoeld wordt.
Antwoord: Die gebrekkige boekhouding heeft een rol gespeeld, en daar ben ik terecht op aangesproken. De wijze waarop verdient echter niet de schoonheidsprijs, maar dat was voor mij niet de belangrijkste reden om op te stappen. Ik kon mij niet vinden in de wijze van bejegening en communiceren in de fractie. En dan zeg ik het netjes. Daarnaast is er weinig onderling vertrouwen, en heeft het gebrek aan levenservaring (de fractie is de afgelopen 2 jaar erg verjongd) ook zijn tol geeist. Ik voelde mij er gewoon niet mee thuis, al heb ik wel een hele tijd (enkele maanden) getracht om de plooien glad te strijken.

Is voor jouw partij een extern iemand ingeschakeld voor de boekhouding?
Antwoord: De boekhouding doet Marjolein (Van de Waal red.), de salarisbetalingen zijn uitbesteed aan een extern bureau

Was het jou al bekend dat Van de Waal ook twijfelde?
Antwoord: Zeker. Om dezelfde redenen als ik.

Zijn jullie direct om de tafel gaan zitten? Ik lees dat ze in eerste instantie als eenmansfractie door wilde, maar het besluit samen verder te gaan kwam wel heel snel.
Antwoord: We zijn vrijwel direct om de tafel gaan zitten, en we waren er snel uit dat we samen door wilden gaan. Natuurlijk ook een stuk logischer er effectiever dan 2 éénmansfracties. Op die manier doe je de kiezer ook meer recht, en kost het bovendien minder (belasting)geld.

Wat zijn jullie plannen om aan te pakken?
Antwoord: Zie Onafhankelijk Den Haag (klik)    

Hoezeer kan ik het verschil met de PVV tussen jullie zien in politiek opzicht (niet qua leden en dergelijke) maar waarin differentiëren jullie daadwerkelijk?
Antwoord: De visie zullen we op hoofdlijnen volgen, dat kan ook niet anders, want daar hebben de mensen op gestemd. Problemen met de visie van de PVV hebben we niet zozeer, wel met de wijze van omgang met elkaar intern. We zullen wel meer de samenwerking zoeken met andere partijen, en op een meer constructieve en respectvolle manier omgaan met elkaar en met de collega’s in de Raad. Zonder ons te laten inkapselen natuurlijk.

Hoe kan ik ‘rechts’ met sociaal c.q. menselijk gezicht zien zoals jullie pretenderen te zijn? Kan je voorbeelden geven?
Antwoord: Zie het visiedocument op de site.

Ik lees dat jullie na deze 2 jaar de intentie hebben te stoppen, of zijn jullie toch van plan door te gaan als onafhankelijke partij? Zo nee, waarom niet, of ligt dat aan het draagvlak na deze periode?
Antwoord: Het doel is in eerste instantie om de komende 2 jaar netjes vol te maken. Daar zijn we heel nuchter en bescheiden over. We willen wel leden om een klankbord te hebben, en omdat we willen dat mensen actief kunnen meedenken en meepraten. Mocht blijken dat we na 2 jaar een draagvlak hebben dan zullen we zeer zeker serieus overwegen om mee te doen met de verkiezingen in 2014. Er is geen andere lokale rechtse partij (wel een linkse, de HSP), dus dat zou niet eens zo vreemd zijn.

Een kleine partij kost meer inspanning en energie dan een grotere; hou je nog wel tijd over zeker gezien je werkzaamheden ook in de 2e Kamer, of zijn deze al beëindigd door de ‘breuk’?
Antwoord: We richten ons niet op alle punten, dat kun je nooit goed doen met maar 2 mensen. Beter een paar punten goed dat alles een beetje. Bovendien geeft dat een duidelijker profiel. Binnen korte tijd loopt mijn contract bij de PVV TK af, en dat zal niet worden verlengd. Tijd is dus geen probleem. Ik ben als ZZP-er wel actief als gezinscoach, maar dat kan ik qua tijd invullen op mijn eigen manier

Wanneer kunnen mensen lid worden van jullie partij?
Antwoord: Dat kan nu al

Zijn jullie van plan om ook de raad te ‘bombarderen’ met vragen (zoals ik dat ervaar bij de PVV)?
Antwoord: Mocht het nodig zijn om kritische vragen te stellen dan zullen we dat zeker doen. Andere partijen laten veel liggen. De vragen zullen wel genuanceerder zijn, en we zullen het instrument SV meer terughoudend inzetten. We zijn natuurlijk wel oppositiepartij, dus scherp zijn moet, maar wel op meer inhoudelijke wijze.

Wat zou je als een overwinning zien in de komende 2 jaar?
Antwoord: Dat we hebben laten zien dat je een stevige boodschap ook op een contructieve en respectvolle wijze kunt neerzetten, waarbij je mensen (ook intern) in hun waarde laat.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.