Natuur/milieu

Inheemse lieveheersbeestjes zijn weer in opmars

Inheemse lieveheersbeestjes
Het zevenstippelig lieveheersbeestje: één van de meest voorkomende inheemse lieveheersbeestjes

In mijn tuin kijk ik altijd naar lieveheersbeestjes.
Wie mijn blog volgt, weet dat ik er vaak aandacht aan besteed. In 2006 al, toen vroeg ik me af, of het veelkleuring aziatisch lieveheersbeestje een bedreiging zou gaan vormen voor onze inheemse lieveheersbeestjes.
Lang leek dat inderdaad het geval te zijn. Maar…

De afgelopen twee jaar leek het in mijn tuin alsof het zevenstippelig lieveheersbeestje talrijker werd dan de exoot.
Niet dat ik de exoten niet meer zag, en ook de larven waren talrijker dan die van de inheemse lieveheersbeestjes. Of ik keek gewoon over de larven heen? Verstopten de larven zich beter, of zochten de volwassen kevers andere plekken om hun eitjes af te zetten dan de aziaten?
Ik ben er nog niet achter.

Inheemse lieveheersbeestjes
Heel veel lieveheersbeestjes op Kijkduin

Dit jaar weet ik het zeker.
Waar ik ook kijk of kom: ik zie de exoten absoluut.
Maar niet meer in die grote getale, dat ik op dit moment vrees voor het voortbestaan van ónze kapoentjes.
Kijk eens op de foto hierboven, die ik in Kijkduin maakte.
Je ziet het zevenstippelig lieveheersbeestje, het elfstippelige lieveheersbeestje en op dezelfde plant (niet op de foto) het tweestippelig lieveheersbeestje.

Toen ik op Kijkduin wandelde, waren er immens veel van deze mooie kevers. Het was eind juni, de periode van mooi weer, veel voedsel, maar harde (oosten)wind. Een waardeloze combinatie, want die wind kan deze kevers in het water doen belanden! Dus hielden ze zich met man en macht vast aan alle toortsen in de duinen: daar konden ze goed weg kruipen.
Ik vond het een heel goed teken. Kennelijk zijn er veel nakomelingen dit jaar, want deze lieveheersbeestjes zijn ook de nieuwkomers!
En heel fijn te zien, dat het niet alleen om de twee- of zevenstip gaat.

Want dat laat het AD je geloven in dit artikel. Ik quote:

Het Nederlandse lieveheersbeestje heeft twee of zeven zwarte stippen. Een enkele keer zit er een zwarte met rode stippen tussen. ,,De lieveheersbeestjes zijn door aflandige wind naar het strand gewaaid.” Daar valt eigenlijk niet zo veel voor ze te halen, want lieveheersbeestjes eten larven.

Nederland heeft veel meer inheemse lieveheersbeestjes dan alleen die genoemde soorten. Kijk maar eens op deze site! (En ja, de Gera Nieland daar ben ik 😉 ).
En dat lieveheersbeestjes larven eten klopt ook niet: zij eten voornamelijk bladluizen. Of dopluizen. Behalve de vegetariërs onder die kapoentjes, die eten meeldauw.
Het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje wil wel larven eten, en dat zorgde voor de achteruitgang van “onze” kevers.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.