Historie

Het Romeinse rijk onder een Vinex-wijk
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een modern Haags gezin uit Wateringse Veld en een gezin dat op dezelfde plek woonde in de Romeinse tijd?
De tentoonstelling ‘Het Romeinse Rijk onder een Vinex-wijk’ geeft antwoord op deze vraag aan de hand van vondsten die archeologen van de gemeente in de wijk Wateringse Veld hebben gedaan. De inwoners van de wijk hebben zelf ook actief hun bijdrage geleverd aan deze tentoonstelling.
Hier (klik) noemde ik deze tentoonstelling ook al, toen deze in het Atrium van het IJspaleis stond.Vanaf 8 maart was deze tentoonstelling een maand lang te bewonderen in het Wateringse Veld College.
Leuk om zo’n tentoonstelling in een school te zien; dat brengt geschiedenis wel heel dichtbij jonge mensen. Het lijkt mij ook “droge stof” levend te maken en kinderen meer geinteresseerd te maken voor “hun” verleden. En dat dus in een Vinex-wijk, dus waar de meeste voorwerpen vandaan komen. Zoals ook dit skelet van een hond, die in die tijd werd gehouden.

Archeologen van de gemeente hebben sinds 1995 archeologisch onderzoek gedaan in Wateringse Veld. Daarbij zijn onder andere huisplattegronden, greppelsystemen, een grafveldje, een Romeins dorpje, een weg en mijlpalen opgegraven.

Ook zijn diverse gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk, botten van dieren, kralen, speelgoed en munten. Het leven van de bewoners van nu wordt vergeleken met het leven van de Romeinen, en dat levert verrassende overeenkomsten op.

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.