Het grote lijsttrekkersdebat Escamp

Op maandag 7 maart werd het grote lijsttrekkersdebat Escamp georganiseerd in de Sportcampus in het Zuiderpark.
Dit lijsttrekkersdebat was vooral toegespitst op de plannen en problemen in Escamp. Er staat vanzelfsprekend veel op stapel hier, maar ook zijn er veel onzekerheden, zorgen en verwachtingen naar politici.
Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, maar vanaf morgen kan je al stemmen.

Het lijsttrekkersdebat was georganiseerd door Wijkplatform Morgenstond, Bewonersorganisatie Mijn Moerwijk in samenwerking met Tolerantie Platform Bouwlust en Vrederust, en andere maatschappelijke organisaties uit Escamp.
De inloop was om 18.00 uur. Het programma startte om 18.30 en zou duren tot 22.00 uur. Echter, zoals zo vaak gebeurt liep dit uit.
Er was zo veel belangstelling en er waren zo veel vragen, dat het niet lukte op tijd te eindigen.

Veel partijen waren vertegenwoordigd. Wegens corona niet allemaal met de lijsttrekker maar altijd met een goede vertegenwoordiger.
Er waren diverse (soms wat venijnige) aanvallen op elkaars beleid maar uiteindelijk lukte het moderator Paula Udondek iedereen een beetje “to the point” te houden.

Er waren 6 stellingen en bij elke stelling gingen twee politieke partijen met elkaar in discussie, waarna er vragen gesteld mochten worden vanuit het publiek.
Wat mij heel erg opviel was dat veel mensen heel goed wisten wat zij voor hun stadsdeel/wijk wilden en echt gerichte vragen stelden. Eigenlijk was het daardoor des te jammer, dat zo weinig tijd was voor deze vragen/opmerkingen rondes.

De pauzes waren met indrukwekkende optredens.
Allereerst Tim Akkerman. Helaas trad hij op toen de pauze begon en mensen dus hun benen even gingen strekken.
Maar hij wist iets moois neer te zetten!

Hierna was het de beurt aan Jorgen Rayman.
Omdat iedereen al wat water had gedronken en/of weer was gaan zitten kreeg hij wel de nodige aandacht.
Een geweldige speech over het belang van verkiezingen, maar ook dat mensen en politici elkaar juist nu tegen komen. En verder dus niet meer. Maar jij bent medeverantwoordelijk. Want het is ook jouw stad. Je moet het samen doen: we leven allemaal in een SAMENleving.

Na nog een aantal rondes waarin diverse stellingen aan bod kwamen was voor mij persoonlijk een heel indrukwekkend optreden van Abdelkader Benali.
Hij had de hele avond in een paar zinnen samengevat op een humoristische manier.
Maar, hij gaf ook wat mee. En dat was erg indrukwekkend:
Deze avond was een feest voor de democratie (…)
Respect (…)
Terwijl de bommen vallen in Europa voeren we hier een beschaafd en gepassioneerd gesprek. Er is hier meer beschaving dan in de Tweede Kamer. We luisteren naar elkaar, want we willen gehoord worden.
We mogen in dit land onszelf zijn. Politici, neem deze commitment mee in jullie werk in de raad na de verkiezingen.
16 maart mogen we stemmen omdat we geloven in verandering in vooruitgang
We doen dat, omdat elke stem telt.
Doe het niet voor jezelf, doe het voor je kinderen
Doe het niet voor jezelf, doe het voor je buren
Doe het niet voor jezelf, doe het voor je wijk
Dat is onze vrijheid, laten we die koesteren.
Ik wens jullie heel veel wijsheid.

Tot slot trok stadsdeeldirecteur Harm Benthem lootjes. Iedereen had bij binnenkomst namelijk een lootje gekregen en daarmee konden mooie prijzen gewonnen worden.
Nieuwsgierig naar de hele avond?
Het lijsttrekkersdebat staat nog op Youtube!
En ga stemmen: echt, het heeft zin. Elke stem weegt veel zwaarder dan voor de Tweede Kamer: er zijn tenslotte minder stemmen nodig voor een “zetel”. Maar een gemeente heeft veel zeggenschap op veel fronten: het gaat tenslotte om jouw stad/wijk/straat. Daar heeft een minister veel minder invloed op.