Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Herdenkingswake atoombommen Nagasaki en HiroshimaVandaag werd door de Franciscaanse Vredeswacht op het Plein tegenover het Ministerie van Defensie een wake ter herinnering aan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki georganiseerd.
De achterliggende reden was de hoop en wens dat iets dergelijks nooit meer zal voorkomen.
Op 6 augustus (!) werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd, en op 9 augustus de stad Nagasaki. Dit betekende het einde aan de Tweede Wereldoorlog aangezien Japan kort daarop capituleerde.
De atoombommen hadden wel grote gevolgen; eind 1945 kwamen als gevolg van de aanvallen circa 250.000 mensen om het leven.
Maar ook vielen nog enige honderdduizenden slachtoffers als gevolg van stralingsziekte en kanker. Nog steeds na al die jaren zijn de gevolgen van de straling zichtbaar.

Overigens, vanaf vandaag houden ook twee mensen drie dagen lang een vastenwake van de Haagse Stadspartij Akties Tegen Kernwapens op het Plein om de afkeer van atoomwapens kracht bij te zetten.
Overdags kan je ze vinden tegenover het Ministerie van Defensie. Een bezoekje is van harte welkom wie richting centrum gaat!Please follow and like us:

5 reacties

 • Elise

  Hoi Geertje,
  Mooie foto’s.
  De vredesvastenwake (dag en nacht) wordt door Akties Tegen Kernwapens gehouden ipv HSP.
  We noemen het géén hongerstaking omdat voor welvarende mensen uit het westen 3 dagen niet eten niet in verhouding staat tot honger in bv Afrika. Dat vasten is meer symbolisch; als het geld voor nucleaire bewapening in voedselhulp etc. zou worden geinvesteerd zou er geen honger zijn.
  Hartelijke groet,
  Elise ATK

 • Elise

  Mooie Foto’s.
  Paar puntjes: Akties tegen kernwapens ipv HSP.
  Vastenwake ipv hongerstaking.
  Tot 12 uur 9 augustus… dag én nacht.
  Hartelijke groet,
  elise ATK

 • patricia

  Mijn grootvader trok, net vrij uit het jappenkamp, met een groep medegevangenen door Nagasaki toen de bom viel.
  Hij stierf in 1972 aan een zeer agressieve vorm van botkanker ten gevolge van de straling en hij was niet de enige van die groep die daar aan overleed.
  Bitterzoet ben ik blij dat 66 jaar later de ernst van deze gebeurtenis en de effecten ervan nog steeds aandacht krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.