Historie,  Koningshuis

Herdenking slachtoffers Japanse onderdrukking WOII
Door het gooien van twee kernbommen (op 6 en 9 augustus 1945) op de steden Hiroshima en Nagasaki besloot de Japanse keizer om zich op 15 augustus over te geven; hierdoor kwam ook in voormalig Nederlands-Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Elk jaar worden in Den Haag bij het Indisch Monument alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.Herdenken, gedenken; ik blijf het belangrijk vinden.
Nooit mogen we vergeten, wat is gedaan om onze vrijheid te verkrijgen en nooit mogen we vergeten, dat vrijheid belangrijk is; een Groot goed (expres met een hoofdletter geschreven). Nooit mogen we deze opgeven; in geen enkele situatie, zowel kleinschalig, als nationaal als mondiaal. Je vrij voelen, hoe gebonden je ook bent in een situatie, is een van de meest belangrijke zaken wat er is. Strijd is daarvoor soms absoluut voor noodzakelijk en overheersing mag zeker niet passief worden ondergaan.
Gedenken, al die slachtoffers die zijn overleden om vrijheid te verkrijgen blijft belangrijk voor deze bewustwording.

Vandaag werd de bevrijding van Nederlands-Indië heel speciaal gevierd, omdat het vandaag precies 65 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog echt voorbij was.

Boudewijn de Groot (geboren in een Japans gevangenenkamp in voormalig Nederlands Indië) las een indringend gedicht voor, waarin hij onder andere vertelde over zijn ouders, die nu “achter glas” (in een fotolijstje) zaten en nooit met hem de verschrikkingen deelden van die tijd. Ook zong hij het lied ‘Achter glas’.

Hierna volgde het overige deel van de herdenkingsplechtigheid, waarbij na het moment van stilte na het luiden van de klok het Wilhelmus werd gezongen, Koningin Beatrix als eerste een krans bij het monument legde.

Ook onder andere drie generaties vrouwen uit voormalig Nederlands Indië,

generaal Van Uhm en

voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en Jan Peter Balkenende, alsmede burgemeester Van Aartsen legden kransen.

Hierna volgde het defilé geïnitieerd door koningin Beatrix, met ook burgemeester Van Aartsen die bij deze herdenking aanwezig was.

Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.