Historie,  Stadsnieuws

Herdenking bombardement BezuidenhoutOp 3 maart 1945 vond het “vergissingsbombardement” op Bezuidenhout plaats. Bij dat bombardement verloren meer dan vijfhonderd mensen het leven en raakten honderden gewond. Eén van de mooiste wijken van Den Haag werd grotendeels in de as gelegd. Maar ook de materiële schade was enorm. Tijdens de heropbouw van deze wijk werd nog meer gesloopt.

Het doel van het bombardement was eigenlijk het uitschakelen van de V2-lanceerinrichtingen die in het Haagse Bos, ten noorden van het Bezuidenhout, zouden staan opgesteld.
De Stichting 3 maart ’45 herdenkt jaarlijks op de eerste zondag na 3 maart dit gebeuren. Zij staat stil bij de offers die zijn gebracht bij het terugwinnen van onze vrijheid en betuigt respect aan hen die betrokken waren bij het bombardement van Bezuidenhout. Maar ook in bredere zin wordt stilgestaan. Zij wil de aandacht vestigen op het belang van vrijheid: in een tijd van toenemende intolerantie is dat van groot belang.Prachtig vond ik dit plaatje; een oude dame in een rolstoel (voortgeduwd door haar zoon?), terwijl naast haar een wandelwagen met een baby stond; het contrast!Het was vandaag de eerste zondag na 3 maart, vanmiddag werden daarom bij het monument van Juliana van Stolberg aan de Koningin Marialaan, dat gespaard bleef in de bommenregen, bloemenkransen gelegd door onder anderen de burgemeester van Den Haag, burgemeester Van Aartsen, de burgemeesters van Leidschendam-Voorburg en Wassenaar, de Gouverneur der Residentie, de ambassadeur van Groot-Brittannië,hierboven de Stichting ’40-’45 alsmede de wijkberaden van het Bezuidenhout.


Na afloop kon iedereen bloemen leggen bij het monument of zijn/haar respect tonen bij het monument.

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Hanny

    Mijn vader en moeder, hoogzwanger van mij, zijn hiervoor gevlucht naar Voorburg, met een jonge dochter in de kinderwagen en een iets ouder zoontje aan de hand. Hun huis aan de Rooseboomstraat bleef gespaard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.