Mens/Maatschappij

Helga Fischer overleden

Helga Fischer
Helga Fischer tijdens de officiele opening van de Tuin van Venen

Dat Helga Fischer ernstig ziek was, wist ik al heel lang.
Maar toch schrok ik enorm van het bericht dat ik vanmiddag las.
Vannacht is zij overleden. Zij werd maar 65 jaar.

Ik kende Helga Fischer al heel erg lang.
Niet dat wij vriendinnen waren. Het is zelfs zo dat ik in het begin een hekel aan haar had: ze was zo vreselijk pinnig!
Toen ik daar aan gewend was, ging ik haar steeds meer waarderen en leuk te vinden.
Alleen al haar passie voor de natuur en haar afkeer zoals deze wordt aangetast is kenmerkend.

Helga Fischer
Helga samen met de Kids op Dreef

Zij was een opbouwwerker.
Ook met kinderen/jongeren.
Heel wat tuinen heeft zij weten te realiseren met jong en oud, maar ook kortere evenementen georganiseerd. Alleen,maar ook samen met anderen. Zoals een opruimevenement. Toen ik bij wijkberaad Vrederust werkte, was zij er altijd voor de opruimdagen.
Maar ook daarna kwam ik haar vaak met dit soort acties tegen, zoals haar Kids op Dreef.

Ze was muzikaal en vrolijk. Altijd optimistisch.
Haar ogen spraken.
Ik ga haar missen en Den Haag Zuidwest ook!

Ik wens haar familie en vrienden heel veel sterkte toe.

Please follow and like us:

37 reacties

 • Kees Kouwenberg

  Oh hier schrik ik van. Ik (wij van RTV Discus) kenden haar ook. Geregeld items met haar gemaakt. En ja, dat ze nogal pinnig kon zijn herken ik heel goed. Maar ik kon wel goed met haar overweg. Haar hart zat op de juiste plek. Rust zacht Helga. Ennee, NIET met een harde G uitspreken hè 🙂

 • admin

  Klopt Kees…
  De tweede foto is dan ook achter bij jullie.
  En inderdaad, een ZACHTE G…
  Ik ga haar echt missen: ook ik kon eel goed met haar overweg. Alleen in het begin moest ik wennen.

 • Bep van der Heijden

  Hier schrik ik van Helga was in de wijk rietveen en anderen venen bekend jaren geleden kwam ze naar me toe in rietveen 22 of ik mee wou doen met de kinderen een schoonmaak actie in de wijk we gingen dat doen was heel leuk na afloop was het wat drinken en een koekje er bij in de openbare kelder een mooie tyd hebben we gehad de gulden klinker en nog meer gekregen dank zei Helga en de kids ze heeft heel veel gedaan de groente tuin in de venen ook Helga ga je missen rust zacht 💖💖

 • Tineke Arbacht

  Ik kende Helga als een directe, pittige, strijdlustige vrouw, vol dynamiek en idealisme. Veelzijdig. Regelmatig ontmoette ik haar bij uiteenlopende projecten en evenementen. Ze was van vele markten thuis.
  Helaas heeft ze deze strijd verloren….Rust zacht helga.

 • Margriet Snaterse

  Ach lieve, strijdlustige Helga, altijd op zoek naar “fouten” om te verbeteren. Soms belandde ik in vermoeiende discussies met haar. Ze maakte het zichzelf niet gemakkelijk en anderen ook niet. Eerlijk gezegd geloofde ik haar toen ze overtuigd was dat ze het zou overleven. 🥲👼🏼

 • Mildred Anna

  Helga je was blijft een een optimistisch oplossingsgericht mens met gevoel voor menselijke behoeften..kinderlijk zijn, lol maken, de aarde begrijpen, weer leren voelen en de ander willen overtuigen. Die levensenergie en haar oprechte complimenten, ga ik missen.
  ik hoop dat ze in rust is overgegaan. Sterkte familie, vrienden, dieren, bomen met
  haar verlies. Als er een uitvaart bekend is hoor ik die graag.

 • Peter van Beek

  Helga zat vol passie en ik heb veel met haar gewerkt en daardoor veel gekibbeld, op m’n kop gekregen en veel gelachen met haar. Veel projecten met haar gedaan, een filmjournaal gemaakt die -uiteraard- over de planeet, de natuur, de verloedering en het bestrijden daarvan ging.

  Zij was een paradijsvogel.
  Ik ga haar missen en zo ook de kinderen van Kids op Dreef, denk ik.

  Voor wat het waard is: Ik heb veel prachtige, dramatische, gekke en ontroerende portretten van Helga gemaakt. Voor wie een foto van haar wil dus.

  Wil je Helga’s film zien over de aarde en de afvalpandemie waarin ook zij zelf actrice is?
  //youtu.be/ODcnhE9uiz8

  Miss you.

  Peter

 • admin

  Sterkte Peter!
  En ik ben het met je eens: zij was een paradijsvogel.
  Dank je voor de link! Ik ga direct kijken.

 • Lucia Lindner

  Dank voor dat je dit schrijft, ik schrik me naar. Ik wist niet dat ze ziek was. IK had ook een beetje een dubbele relatie met haar. Dat harde, pinnige. Ze had 1 dochter, die is wel zelfstandig. Mijn hart gaat uit naar haar. Helga heeft een paar keer met me meegedanst, maar dat was niet haar ding…….. als beginnend opbouwwerker had ze gezorgd dat er bij ons in de buurt op het Lamgroen een draaimolen kwam. Die heeft er jaren gestaan; heel veel kinderen, geukkig ook de meiden, gebruikten die. Ze had mot met Deetman er over. Daar was niet bang van. En soms is het nodig om dingen te veranderen…. Ze was een strijder met een klein hartje. Doei Helga.

 • Shirien

  Ach Helga (met zachte G)…
  Wat schrik ik hiervan…

  Wij kenden elkaar al ongeveer 20 plus jaar via de organisatie van het Zeeheldenfestival. Waar jij altijd 1 van de vertrouwde koppen was.
  Bevlogen is het juiste woord om jou te omschrijven. In alles wat je deed. En dat was veel!

  Ik ervaarde jou als een moeilijke gesprekspartner (kreeg er geen woord tussen 😉) en ik maakte mij er daarom de laatste paar jaar dat wij elkaar kenden, schuldig aan om het te houden op een simpele “Hoi” of “Hallo” als ik je ergens zag.

  Desalniettemin zal ik jouw aanwezigheid op diverse buurt evenementen zeker missen. Jij was een constante factor, een vertrowd gezicht.

  Rust zacht Helga en bedankt voor alles wat je hebt gedaan. Waren er maar meer zoals jij.

  Sterkte aan alle nabestaanden.
  😞

 • admin

  Dank je Lucia voor je reactie!
  Vandaar ook mijn condoleances voor haar familie. Wat is dat moeilijk.
  En eigengereid was ze zeker.
  Ik heb/had veel respect voor haar.

 • Dokie

  Wat een schrik
  Wat mooi verwoord
  Ik heb een vergelijkbare kennismaking met Helga doorgemaakt. Veel mee gedaan en van geleerd. Ook over de omgang met de diversiteit aan mensen.
  Gek idee om haar nooit meer zomaar tegen te komen, met haar enthousiaste grijns en zwaai🥹

 • Caroline

  Ik heb haar leren kennen bij de overdracht van Buurtkamer Vrederust van Stichting BOOG naar Stichting MOOI. Een vrouw met pit, direct maar duidelijk in haar communicatie. Een vrouw met een brede lach en een groot hart. Sterkte aan de nabestaanden.

 • Arno Weijermars

  Ahh …hier schrik ik van…ruim 10 jaar als wijkagent van Vrederust werkzaam geweest en veel contact gehad met Helga, wat een strijder voor de wijk en ze was zo puur en oprecht. Rust in vrede Helga 🙏

 • Johan

  Haar tuin staat zo hoog datt ik vanmiddag pas tekste of het de warmte was . Haar ontkennig en strijdlust tot het eind was bepalend. Ze verdiend een perma- cultuur stedelijk graf. Johan wijlage

 • Gerrit van der Velde

  In mijn tijd als wijkagent samen met Arno veel met Helga mogen samenwerken. Wat een gedreven vrouw was zij.
  Veel te vroeg overleden. Sterkte voor de nabestaanden.

 • admin

  Klopt Gerrit.
  Ook erna bleef zij actief en gedreven. Ik weet zeker dat zij een heel belangrijke factor was in de wijk.
  Wat zal zij gemist worden door de kinderen.

 • Ernst Detering

  Gekke, unieke Helga, je zult ons nog lang heugen meid! Veel sterkte voor haar dochter met het dragen van dit tragisch verlies…

 • Hedde

  Helga en ik kenden elkaar goed. Een paar keer vroeg ze me of ik wilde boomklimmen met haar kids uit de wijk. Het mocht telkens niet lukken, om praktische redenen. De laatste keer dat ik haar sprak was een dikke maand geleden. Ze vertelde dat ze ziek was… én of ik ook dit jaar misschien kon klimmen met de kids. Dat gaan we zeker regelen, was de stellige intentie. Helga is er niet meer, de stad een fenomeen armer, maar heel graag doe ik de belofte gestalte. Wie mij kan linken aan iemand rond Kids op Dreef, gaarne. Mail@haagseklimbos.nl. Ik heb je hoog Helga 💚

 • Wiktoria

  Lieve Helga jij wordt echt gemist door niet alleen mij maar ook andere kinderen van de kids op dreef ik had nooit gedacht dat ik vorige week jouw voor het laatst spraak je zei nog tot morgen tegen mij de volgende dag ben je overleden ik ben nog maar 15 jaar maar ik ga me inzetten dat de kids op dreef blijft bestaan

  Rust zacht Helga ❤️🕊️

 • Maja

  Lieve Helga Wij namens de kids op dreef missen je erg ik Hoop dat geen pijn hebt groeten maja

  Rust zacht❤️🕊️🪽

 • Sarah Walter

  Samen met jou heb ik jaren geleden een March Against Monsanto georganiseerd. Rond de 300 mensen waren er. Of we er iets mee hebben bereikt, geen idee. We hebben iig onze stem laten horen vanuit eerbied voor Moeder Aarde. Een lekkere pittige tante was je, vrolijk, eigenzinnig en tegelijkertijd gereserveerd. Ik heb altijd van jouw aanwezigheid genoten in Den Haag, merk ik nu achteraf of je nou op afstand ergens aanwezig was of dat we elkaar spraken. Vlak voordat je over bent gegaan hebben wij een prachtige spontane ontmoeting gehad op het strand, waarbij wij over het leven hebben gefilosofeerd en je van ons nog een bordje avondeten kreeg waar je van hebt gesmuld. Heb je toen echt veel beter leren kennen, je jad een mooie doch kwetsbare presence en liet opeens zo’n zachte kant zien van jezelf. Ik had absoluut het idee dat je de ziekte zou overleven. Het leven was hier klaar voor jou en ik hoop je, waar dan ook weer ergens tegen te komen. Dan doen we een dansje samen. Vaarwel prachtige ziel, liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.