Haagse heide bloeit weer uitbundig

Afgelopen donderdag wilden we naar Solleveld.
Ik had gezien op social media dat de Haagse heide nu wel erg mooi bloeide.
De Haagse heide is de heide in Solleveld. Een prachtig stuk natuur. Maar ook een kwetsbaar duingebied, onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. De bomen zijn hier gekromd door de zilte zeewind.


Voor het wandelen in Solleveld heb je een dagkaart nodig. In verband met de bescherming van dit kwetsbare gebied, is er een beperkt aantal dagkaarten beschikbaar.
Helaas ging dus onze wandeling op donderdag niet door.
Wel heb ik snel voor de dag erop kaarten besteld.
Achteraf hadden we zo’n geluk! Want donderdag was het heel slecht weer. Vrijdag was prachtig: alsof het moest…
Inderdaad was de Haagse heide denk ik wel op zijn mooist.
Die kleuren!
Het woei hard, dus weinig vlinders, al zag ik wel een aantal blauwtjes, prachtige vuurvlinders en zandoogjes.
Ik lees op Wikipedia:
Solleveld wijkt af van de meeste andere Zuid-Hollandse duingebieden doordat het voor het overgrote deel bestaat uit ‘oude duinen’ die in hoge mate ontkalkt zijn.
Deze duinen zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd. De ijskap smolt en het smeltwater vulde de Noordzee. Het zand dat werd losgemaakt uit de kustbodem werd aan de kustlijn afgezet. Vanaf ongeveer 7.000 jaar geleden werden de zogenoemde strandwallen en daarop de Oude Duinen gevormd. De duinen van Solleveld zijn vrij uniek, want de meeste duinen in Nederland zijn nieuwe duinen. Deze zijn veel later, namelijk 800 tot 1300 jaar geleden ontstaan.

Naast de prachtige bloeiende heide zagen we veel dieren. Een hagedis die vliegensvlug weg schoot, bijen, kevers en krekels.
Aan het eind van onze wandeling zag ik deze prachtige wesp. Twee stuks.
Thuis gekomen kwam ik erachter dat het een zeldzame harkwesp was.
De harkwesp dankt zijn naam aan zijn voorpoten, die zijn voorzien van stekels, waarmee ze in de grond kunnen ‘harken’ en nesten in het zand kunnen graven. Het is is één van onze grootste graafwespen met zijn ruim 2 centimeter grootte!