Overweging

Grapperhaus niet bij eerste dag Politieke Beschouwingen

Grapperhaus
Grapperhaus direct na Prinsjesdag

Prinsjesdag is voorbij. De dag erop begonnen de Algemene Politieke Beschouwingen.
Woensdag niet in aanwezigheid van minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus.
Dat had een trieste reden, namelijk de moord in Amsterdam op de advocaat van kroongetuige Nabil B. zoals iedereen wel weet.
Een wijze beslissing van Grapperhaus eerst overleg te plegen en in te grijpen inzake deze kwestie.

Ik herinner me 11 september.
Ik wist, dat deze dag een keerpunt zou zijn voor de maatschappij zoals wij die kenden, wat helaas bleek te kloppen.
De wereld is veranderd. Onze privacy is aangetast. Het veiligheidsgevoel wordt steeds op de proef gesteld. Ik vind persoonlijk dat ook de politiek daar debet aan is.
Door te hameren en met de vinger te wijzen naar anderen (landen, culturen, en personen) en te regeren door angst. Het gevolg hiervan is, dat ook de tolerantie hierdoor is verminderd.

Wanneer mensen vluchten voor schrijnende situaties, moeten ze opgevangen worden is mijn mening. Vanzelfsprekend dienen zij zich wel aan te passen aan onze waarden en normen. En deze te respecteren. Maar je kunt niet eisen, dat zij hun cultuur verloochenen.
Hetzelfde geldt voor een Nederlander die verhuist naar het buitenland: die zal zijn gebruiken willen handhaven maar moet zich ook aanpassen aan de gebruiken van dat nieuwe land.

Lang woonden wij in een land waar tolerantie vanzelfsprekend was. Een land, waar iedereen zich welkom voelde.
Helaas ontstond een cultuur, waarin mensen die hier kwamen in eenzelfde omgeving gingen wonen. Er vormden zich clusters. “Eilandjes”. Aanpassen was niet zo noodzakelijk meer om te “overleven”.
De overheden maakten het ook wel eenvoudig. Ambtelijke brieven werden in diverse talen opgesteld en bij bezoeken aan instanties werd een tolk geregeld.

Immigratie is nu veel lastiger en er worden nu eisen gesteld. Terecht.
Jammer dat niet iedereen dat (wil) beseffen, want helaas merk ik dat discriminatie te veel voorkomt.
Niet alleen door autochtonen, ook door allochtonen, om oude woorden te gebruiken.
Ook hierin vind ik dat de politiek debet is door mensen op te jutten. We horen mét elkaar te leven, we zijn samen de samenleving.
Een samenleving die nooit af is.

Zelf voelde ik me altijd veilig. Nederland is een veilig land. Nog.
De moord op advocaat Wiersum had op mij een grote impact en heeft, net als de aanslag op 11 september, me rusteloos gemaakt.
Criminelen die proberen ons rechtssysteem te ontwrichten. Want je moet als advocaat wel heel sterk in je schoenen staan om mensen als Nabil B. te verdedigen! (gelukkig zijn er advocaten die ons rechtssysteem belangrijker vinden dan dreiging. Al zullen zij beschermd moeten worden. Misschien meer dan zij zich realiseren).

Iedereen heeft recht op een goede verdediging.
Ik hoop dat de dood van Wiersum geen invloed heeft op onze rechtsspraak, maar ik ben bang dat het wel degelijk consequenties heeft.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.