Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Gebedsdienst Tibetanen Chinese ambasade voor aandacht mensenrechtenschendingenVandaag hielden Tibetanen en Tibet supporters in Nederland een speciale gebedsdienst voor de Chinese ambassade om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen door China op dit moment in het Kirti-klooster in Tibet.
Sinds 16 maart is een Chinese blokkade begonnen van het Kirti klooster in Tibet. Het klooster, waar ongeveer 2500 monniken wonen, is voor de derde week geheel omsingeld door Chinese gewapende troepen en er is een grimmige situatie ontstaan door de impasse tussen de Chinese troepen en de Tibetanen.
De directe aanleiding van de blokkade is nadat Phuntsog, een jonge Tibetaanse monnik uit het klooster, zichzelf op 16 maart in brand stak wegens de aanhoudende onderdrukking en gebrek aan vrijheid in Tibet.
In de nacht van 21 april drongen de paramilitairen het Kirti klooster binnen en namen meer dan 300 monniken mee naar een onbekende bestemming.

Op 13 april drong International Campaign for Tibet aan bij de minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal om een openbare verklaring uit te geven waarin de Chinese autoriteiten met klem worden opgeroepen zich te onthouden van het gebruik van geweld, willekeurige detentie en het onderdrukken van de monniken van het Kirti-klooster en de lokale Tibetanen die proberen om de monniken te beschermen.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet: “De situatie op dit moment is zeer zorgwekkend, vanwege het gewelddadige optreden van de Chinese veiligheidstroepen.
Het is zeer teleurstellend dat behalve de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag geen enkele andere regering, waaronder Nederland, hiervoor actie heeft ondernomen. Daarom roep ik de internationale gemeenschap op er bij de Chinese regering erop aan te dringen onmiddellijk haar veiligheidspolitie terug te laten trekken en te stoppen met de onmenselijke repressie in Kirti.”Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.