Historie

Fundering even oud als Ridderzaal aangetroffen

Ridderzaal
Middeleeuwse fundering even oud als de Ridderzaal: uit de 13e eeuw!

Iedereen weet hoogstwaarschijnlijk, dat het Binnenhof niet in één periode is gebouwd.
Het oudste is de Ridderzaal. Deze stamt uit de 13e eeuw. Graaf Floris IV van Holland kocht aan het begin van de dertiende eeuw een groot duin-, bos- en weidegebied, hoofdzakelijk voor de jacht. De zoon van Floris IV, Willem II, liet er een ommuurd jachtslot bouwen.
Aan het einde van de dertiende eeuw liet Willem II op het Binnenhof van het jachtslot de Ridderzaal bouwen, die was bedoeld als ontvangst- en feestzaal. De aanwezigheid van adellijke personen trok de nodige kooplieden aan.
Dit is de oorsprong van de stad Den Haag.

Bouwschutting Binnenhof
Proefopstelling van de bouwschutting die rondom het Binnenhof komt te staan

Het Binnenhof wordt gerestaureerd de komende jaren. Het is wel noodzakelijk ook: men kan de (brand)veiligheid niet meer garanderen en het is erg belangrijk dat zo’n prachtig stukje geschiedenis bewaard blijft voor het nageslacht.
Eigenlijk had het Binnenhof nu al dicht geweest voor voetgangers en fietsers. Gelukkig (voor mij) is dit uitgesteld. Pas in februari zijn de toegangen dicht, nadat het Binnenhof “ommuurd” is door schuttingen.

Ik mocht namelijk iets heel bijzonders zien.
De geschiedenis van Den Haag vind ik leuk.
Niet dat ik alles uit mijn hoofd ken, echt, ik Google vaak en veel of lees in diverse boeken wat ik wil weten.
Maar om iets te zien met je ogen, wat lang verborgen is geweest uit de tijd van het ontstaan van onze stad is zo machtig! Vandaag mocht ik namelijk een stukje op het Binnenhof zien, dat stamt uit de 13e eeuw. Even oud dus als de Ridderzaal.

Ridderzaal
Dienst Archeologie Den Haag ook op andere plekken aan de slag op Binnenhof

Wat is er namelijk aan de hand?
De voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie zijn intussen wel in volle gang. Het Rijksvastgoedbedrijf doet onderzoek naar de technische staat en de bouwperiode van de ondergrondse fundamenten. Er kan bijvoorbeeld worden bepaald of bestaande kelders groter en dieper zijn te maken. Of dat de fundering van een gebouw moet worden verstevigd, bijvoorbeeld als de grond er is gezakt.
Tijdens dit funderingsonderzoek doen archeologen van de gemeente Den Haag ook onderzoek op dezelfde plekken waarop het Rijksvastgoedbedrijf onderzoek doet.

Eerder gaf de dienst archeologie al aan waar iets bijzonders gevonden zou kunnen worden.
Zo zijn ze aan het graven onder de galerij van de Eerste Kamer. Daar vonden archeologen funderingen uit de 13e eeuw.
Het zijn resten van een nog onbekend gebouw uit de tijd van graaf Floris de Vijfde. Ze zijn opgebouwd uit zeer grote bakstenen, zogenaamde kloostermoppen. Bijzonder toch? Op de eerste foto zie je dat heel goed.

Zou het een verblijf voor ridders zijn geweest uit de 13e eeuw? Of een poortgebouw?
Dat er überhaupt stenen gevonden worden is best uniek. Er is veel bouwactiviteit geweest in deze hoek. En ook niet erg onbelangrijk: de meeste gebouwen waren van leem en klei. En dus niet van steen: dit was alleen voor belangrijke gebouwen. Een geweldige vondst dus!

Ridderzaal
Stenen uit diverse eeuwen: 13e eeuw, 15e eeuw en 19e eeuw. Bijzonder!

Mooi al die stenen funderingen te zien uit al die diverse tijden. de 13e eeuw wat net is aangetroffen, een stenen fundering uit de 15e eeuw en ernaast bij de gebouwen uit de 19e eeuw.
Want er is niets bekend over hoe het Binnenhof eruit zag in de 13e eeuw. Er zijn geen mappen, kaarten of tekeningen uit die tijd. Vondsten geven misschien straks wel een beetje beeld. Dat zou echt fantastisch zijn.

Archeoloog Andjelko Pavlovic: Het gat waar deze fundering is gevonden wordt weer dicht gegooid. Maar niet voordat het volledig in kaart is gebracht en er hele mooie (3D) foto’s van zijn gemaakt, zodat ook na de renovatie iedereen ervan kan genieten.
En dat geldt natuurlijk ook voor de andere vondsten die al zijn én worden gedaan.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.