Historie,  Natuur/milieu

Fossiele vondsten van de zandmotorZoals beloofd; hier een paar dingen die ik op de zandmotor heb gevonden.
Helaas, nog steeds geen mammoettand of kies, wat ik zo hoopte, maar wel andere hele leuke dingen!
Zoals hierboven; delen van slagtanden van de mammoet.
Het is gewoonweg haast onvoorstelbaar dat ooit de Noordzee land was.
Overigens, alle fossielen die je ziet zijn nat; ze moeten in elk geval 6 weken in het water staan om te ontzilten, anders blijft er niets van over nu ze eenmaal ‘op het droge zijn’.
Ze liggen op een snijmat; elk streepje is één centimeter.
Tijdens de laatste ijstijd was Nederland met Engeland verbonden.
Het hele gebied was één grote steppe, waar mammoeten, wilde paarden, bisons, runderen enzovoorts leefden van het gras, lage struiken en korstmossen die daar groeiden. Maar ook trokken af en toe nomaden mee met de kuddes, ook tijdens en vlak na de laatste ijstijd. Jagers die leefden van het vlees. Het waren er niet veel, dus als je iets vindt uit de periode is dat heel zeldzaam. Hierboven zie je een artefact; een scherp stukje vuursteen dat deze jagers hebben gebruikt (waarschijnlijk een mesje of krabbertje).
Omdat het zo klein is en ik ook de kleur erg bijzonder vond, was ik niet zeker of het wel een stuk gereedschap was; meestal vind je grotere stukken. Maar iemand van het Museon was stellig. Je begrijpt dat ik erg blij hiermee was 🙂
Hierboven hoogstwaarschijnlijk een onderbeen van een wild paard; groot en zwaar….
En hier een borstwervel van waarschijnlijk een wolharige neushoorn (voor mij niet met zekerheid te zeggen).
Dit is een astragalus (ook wel bikkel genoemd, een van de tarsalia ofwel voetwortelbeenderen) van een hert of rund.
Een aantal kaakfragmenten (kieuwboog/kaaksteun) van (waarschijnlijk) een schelvis.

En dit is maar een deel van wat ik heb gevonden. Het meeste is niet determineerbaar, behalve ‘rib’; een expert zal daar uitsluitsel over moeten geven, voor zover dat al mogelijk is. Heel misschien krijg ik in januari de kans hiervoor.
Is het niet onvoorstelbaar wat je allemaal vindt gewoon op het strand?
Echt ik heb soms met ‘goudkoorts’ over het nieuw gevormde strand gelopen.
De determinaties heb ik natuurlijk niet alleen van mezelf; het Museon en het forum van fossiel.net hebben me enorm geholpen hiermee.
Zelf kan ik wel het een en ander herkennen, maar van specifieke anatomie van dieren heb ik veel te weinig verstand, zeker van dieren die je nu niet meer tegenkomt.
Als het weer het toelaat ga ik nog op zoek naar meer en hoop ooit een mammoetkies of tand te vinden 🙂 Al is dit ook enorm spannend!Please follow and like us:

10 reacties

 • Geertje

  Ja; ik zag de beelden al allemaal voor me 🙂
  Ik heb een aaantal boeken over de prehistorie gelezen, en dan te bedenken dat of de eerste mens of heel misschien wel (al lijkt me dat een beetje onwaarschijnlijk; ik denk dat het artefact jonger is) door een Neanderthaler is gebruikt!
  Persoonlijk denk ik dat het van vlak na de laatste ijstijd komt, maar wie weet; gezien de andere fossiele vondsten….
  Hoe dan ook, ook ik blijf nu zoeken, voor het hele strand is schoongeveegd…

 • Simone

  Hoi Hoi,

  Heb ook al een berichtje op Hyves gezet, Je wordt genoemd in het AD van vandaag. Gaaf hoor. Helaas heb ik geen tijd om deze ontdekkingsreis te doen.
  Als ik je kan plezieren met de AD, dan hoor ik het wel.

  Heel veel liefs

 • Lex Ritman

  Tijdens wandelingen op de Zandmotor vele botten gevonden uit het Weichselien (laatste ijstijd), maar ook delen van stoottanden van mammoeten en een vuurstenen krabbertje uit het mesolithicum (middelste steentijd). Bij vorige zandopspuitingen (1986, 1993, etc.) aanzienlijk meer gevonden. Inmiddels alles afgestaan aan het Natuurmuseum te Rotterdam. Het RMO (Rijksmuseum van Oudheden) te Leiden ontfermde zich over de gevonden artefacten (gebruiksvoorwerpen) die zo’n 9.700 jaar oud zijn. Zie: //www.wikipedia.nl: Monster (Zuid-Holland). Kijk bij het onderdeel “strandvondsten” en let op de voetnoot.

 • Peter Kammen

  Hallo,
  een tijd terug heb ik ook op het strand bij den Haag een stuk gevonden van een memoetslachttand zoals bovenaan deze pagina staat. Ik heb hem bij de rest van mijn stenen en mineralen liggen maar hij is echt heel erg poreus. Ik lees net ook dat hij ontzilt had moeten worden. Is het alsnog mogelijk hem op een of andere manier te conserveren? Ik zou het erg jammer vinden als er niets van over bleef. Het stuk is ongeveer 25 tot 30 centimeter lang en een centimeter of 10 doorsnede en er is een stuk uit waardoor je er als het ware in kunt kijken. Als ik thuis ben zal ik er foto’s van maken zodat jullie hem kunnen zien.

  Groet;

  Peter.

 • lex ritman

  Beste Peter, Geen paniek. Je kunt fossielen uit zee voorzien van een filmpje (laagje): 6 delen aceton en 1 deel velpon. Roeren. Doen met een kwastje. Dit werkt ook. Dus afsluiten van de lucht (zuurstof). Vriendelijke groet, Lex Ritman

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.