Mens/Maatschappij

Femicide wordt onder de aandacht gebracht

Femicide
Tentoonstelling Femicide geopend in Theater aan het Spui

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.
Het is ook de dag, waarop veel gebouwen oranje kleuren: Orange the World. Dit is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook Den Haag doet mee in de strijd tegen tegen gendergerelateerd geweld. Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner.

Femicide
Wethouder Vavier opende samen met familieleden de expositie

Ik lees hier:
Femicide is meer dan het dodelijk (ex)partnergeweld, het is ook moord op een vrouw vanwege haar gender, dus vanwege het feit dat zij door het leven gaat als een vrouw en gezien wordt als bezit. Deze kwetsbaarheid zit geworteld in de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen meer risico om slachtoffer te worden van geweld dan mannen. Femicide is de ernstigste vorm van geweld tegen meisjes en vrouwen en een onacceptabele schending van mensenrechten.

Al vaker was ik naar de start van Orange the World geweest. Maar dit keer maakte het een diepe indruk op mij.
Het was niet alleen een toespraak en het aanzetten van de oranje verlichting. Wat overigens nu minder is op het stadhuis door de “schildering” van Escher en het vervangen van de grond bij het IJspaleis.
Alleen langs de want van de Bibliotheek zie je een grote afbeelding van Orange The World. Toch duidelijk….

Femicide
Familie aanwezig en betrokken bij de expositie

Het indrukwekkende bij deze opening van de dag zat hem in het feit, dat de vrouwen die door femicide waren overleden dit keer centraal stonden. De familileden waren hierbij aanwezig. Voor mij voelde dat soms bijna als of ik een indringer in de emotie was.
Toch werd hierdoor zo duidelijk, dat er iets veranderen móet. Dat dit hoog op de politieke agenda hoort. Want een moeder mag haar dochter niet verliezen. En een jong kind niet zijn moeder. Niet door een bezitterige echtgenoot.

New Choreographic Design
Prachtige dans door New Choreographic Design

Vlak voor de opening dansten een groep mensen vóór het Theater aan het Spui langzaam naar binnen om daar in de entree voor een grote oranje bol door te gaan. Prachtig.
Uiteindelijk werd de oranje doek eraf getrokken en richtten de dansers hun gezicht naar de spiegelbol. Bezoekers werden bij de hand genomen om ook bij deze bol te gaan staan.

Femicide
Barbara Godwaldt verloor haar zus

Barbara Godwaldt vertelde het verhaal van haar zus, die was overleden doordat haar man dat “nodig vond”.
Een zang- en piano intermezzo.
En daarna de introductie van de reizende expositie FEMICIDE. Dit vertelt de verhalen van twaalf slachtoffers door hun nabestaanden. Deze nabestaanden openden de expositie samen met wethouder Mariëlle Vavier door het wegtrekken van de zwarte doeken.

Je kan deze expositie (van de Stichting Open Mind i.s.m. de Gemeente Den Haag) zien op het Anna van Buerenplein. Het is een reizende expositie.
Kijk op deze link voor de lokaties!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.