Politiek

Exit JongeriusHet pensioenakkoord heeft zoals voorspeld en verwacht geleid tot een scheuring binnen de vakcentrale FNV. Al werd het pensioenakkoord uiteindelijk aangenomen, een duidelijk ontevreden geluid bleef merkbaar. Al zou dit niet de enige reden zijn dat de FNV nu op de schop gaat.
Volgens Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk vertegenwoordigde het FNV-bestuur hun leden niet voldoende. Uieindelijk leidde dit tot het vertrouwen in Jongerius en haar bestuur op te zeggen.


Gisteren werd na twee dagen beraad door de FNV-top bekend dat de vakbond volledig op de schop gaat. De FNV gaat op in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties.
Voorzitter Agnes Jangerius en Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten gaan niet mee naar de toekomstige bond die voorlopig als naam De Nieuwe Vakbeweging heeft gekregen. De huidige FNV-bonden worden de oprichter van de nieuwe, maar ook bonden die nu niet bij de FNV zijn aangesloten, kunnen zich erbij aansluiten. De achterban van de diverse bonden moeten nog wel akkoord gaan. De nieuwe vakbeweging zal een ”open” karakter krijgen. Ook vakbonden die nu niet bij de FNV horen, kunnen zich aansluiten evenals verenigingen van jongeren, ouderen of uitkeringsgerechtigden.

Jetta Klijnsma, oud wethouder van Den Haag, is gevraagd om te verkennen hoe deze nieuwe vakbond opgericht kan worden. Vandaag heeft ze aangegeven in principe bereid te zijn te helpen.
De 54-jarige oud-staatssecretaris voor Sociale Zaken zei wel dat het afhangt van een aantal voorwaarden die ze deze week zal bespreken met de betrokkenen. Daarop neemt ze een definitief besluit. Zij zal overigens niet de nieuwe voorzitter van deze bond worden.
In het voorjaar van 2012 komt een oprichtingscongres van de nieuwe vakbond. Zij zal dan dit congres voorbereiden.

Ik hoop dat de nieuwe vakbeweging inderdaad in staat zal zijn iedereen te vertegenwoordigen; wat ik de laatste tijd van bonden merk is dat ze meer met interne aangelegenheden bezig zijn dan hun achterban te ondersteunen waar noodzakelijk. Juist in deze tijd van crisis heeft niemand baat bij een vakbeweging die ruziet en onderling verdeeld is; er moet een sterk front zijn tegen de politiek waar noodzakelijk.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.