Politiek,  Wijknieuws

Escamp had een drukbezochte eerste Raad in de Stad

Ben Lachhab
Door Ben Lachhab waren heerlijke hapjes gemaakt na afloop van de Raad in de Stad in Escamp

Gisteravond was de eerste Raad in de Stad in Escamp in HKV Ons Eibernest. De vraag was:
“Hoe maken we Escamp nog mooier? Met die vraag komt de Haagse gemeenteraad op donderdag 9 mei naar u toe! Ik nodig u van harte uit voor deze bijeenkomst van Raad in de stad.

De gemeenteraad neemt belangrijke beslissingen over de stad en vertegenwoordigt alle inwoners van Den Haag. Dit werk kunnen de raadsleden niet zonder uw inbreng als bewoner van Escamp. Daarom willen zij graag met u, bewoners, ondernemers en verenigingen in gesprek over wat leeft in het stadsdeel.”

Escamp
Fatima Faid presenteert de vele raadslieden die aanwezig zijn

Er staat veel te gebeuren in Escamp, zoals de Regio Deal en de energietransitie voor wat betreft Bouwlust en Vrederust. Er is nog heel weinig bekend over hoe en wat, dus ik heb me direct aangemeld in de hoop wat meer informatie te krijgen.
Dat kreeg ik helaas niet. Wel was het een interessante avond, geleid door Fatima Faid.

Escamp
Rene Baron en Harm Benthem (rechts op de foto)

Veel raadsleden waren aanwezig van veel politieke partijen. Allemaal werden ze in de introductie voorgesteld. Ook werd de nieuwe stadsdeeldirecteur Harm Benthem voorgesteld.

Regiodeal
René Baron legt doelen Regiodeal uit

René Baron, Programma-Directeur van de Regiodeal Den Haag Zuidwest, nam daarop het woord en vertelde over het ontstaan van Escamp, de grootte maar ook de problemen.
Hij liet een pyramide zien, waarin globaal de oplossing werd getoond van deze problemen. Hoe deze bewerkstelligd zouden worden.

Grote opkomst Raad in de Stad: dit is slechts een deel van de ruimte in HKV Ons Eibernest

Toen was het tijd om groepsgewijs tot ideeën te komen.
Groepsgewijs was ook echt noodzaak, want er hadden zich enorm veel mensen aangemeld voor deze avond. Zo veel zelfs, dat de inschrijving was gestopt.

Raad in de Stad
In recordtempo de ideeën noteren

Op elke tafel lag een vel papier, waarop iedereen in de buitenste ring veel ideeën om je wijk beter te maken kon schrijven.
In de tweede ronde werden de 3 beste ideeën (gekozen door de groep zelf) verder uitgewerkt en uiteindelijk werd één idee volledig uitgewerkt met oplossingen.
Dit idee met oplossingen werd uiteindelijk door een vertegenwoordiger van de groep voorgedragen aan iedereen.

Escamp
Binnen een minuut werden de ideeën per groep gepresenteerd

Het was eigenlijk opvallend dat elke groep wel met dezelfde ideeën was gekomen, zij het, dat het ander uitgewerkt idee was. Escamp een mooi stadsdeel, maar randvoorwaarden zouden moeten veranderen. Zoals er zouden woongroepen moeten komen, de eenzaamheidsproblematiek moet opgelost worden, er zouden meer ontmoetingsplekken moeten komen, maar dan wel voor iedereen toegankelijk en goed bereikbaar (dus ook het OV).

Wat ik ook nog aan wil geven, is dat het belangrijk is dat bedrijven zich kunnen blijven vestigen in Escamp en niet, om wat voor reden dan ook, genoodzaakt zijn zich te verplaatsen (om wat voor reden ook), zoals iemand zei in het eerste deel van de avond.
Hoe dan ook, de problemen die spelen zijn in de ogen van de raadsleden ernstiger (zo gaf een raadslid aan) dan volgens de bewoners het geval is.

Ik hou van mijn wijk, het is fijn hier te wonen.
Een mooie wijk, die inderdaad mooier kan worden.
In mijn persoonlijke overtuiging is het gevaarlijk hier een snelle herstructurering plaats te doen vinden zoals vroeger. Ik ben bang dat dan de sociale cohesie dan nog verder achteruit gaat.
Zorg liever voor vergroten van de saamhorigheid.

Wilt u ook ideeën kwijt?
Dat kan!
Neem hiervoor simpelweg contact op met de gemeente Den Haag en/of de raadslieden (via twitter of facebook bijvoorbeeld).

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.