Historie,  Stadsnieuws

De Leeuwen op de toegangspoort van Louwman

Leeuwen
De Leeuwen van Louwman

In 2010 opende het prachtige automobielmuseum van Louwman in Den Haag, op de grens van Wassenaar.
Drie jaar lang vonden er procedures plaats tegen de komst van dit immens grote gebouw, want het is gebouwd op een ecologische verbindingszone. Het bezwaar was in zoverre zinvol, dat parkeren nu ondergronds plaats vindt en het gebouw iets kleiner is geworden.
Met de entree is iets bijzonders aan de hand: twee leeuwen staan boven op een hek.

Het Louwman museum is nieuw, maar de leeuwen zien er wel heel oud uit.
En dat klopt.
Op het spoorviaduct over de Westertoegang in Amsterdam, aan de westkant van het Amsterdamse Centraal Station, stonden ooit acht leeuwen. Ze dateren van 1876 lees ik hier. Het spoorviaduct werd echter al snel gesloopt wegens ernstige verzakking. De beelden kregen geen plek meer op het nieuwe viaduct.

Twee vonden uiteindelijk een plekje in Wassenaar.
Zij werden in 1906 gekocht door R.P.J. (Rudolph) Tutein Nolthenius. Hij gaf hij ze een plaats in de tuin van zijn Villa Heijenoord in Arnhem. Tot hoe lang ze daar stonden, is niet bekend. Maar in 1947 doken ze op bij het Dierenpark Wassenaar, waar de beide beelden op het toegangshek stonden.
Saillant detail: Wassenaars dierenpark was ook eigendom van de familie Louwman.

Leeuwen
Schild met rijkswapen

Op het schild van de ene leeuw staat het originele Rijkswapen afgebeeld. Dat is nog het originele wapenschild uit de tijd van toen hij bij de Westertoegang stond.

Leeuwen
Schild met aangebrachte Haagse ooievaar

De andere leeuw heeft een nieuwe afbeelding op het schild gekregen. Namelijk het Haagse wapen met de ooievaar en zwarte paling.
Het werd in 2010 aangebracht ter vervanging van het Wassenaarse wapen. Deze afbeelding was ook al niet origineel, want die was aangebracht toen de beelden op het toegangshek werden gezet van het Dierenpark Wassenaar.
Kijk hier voor de wijzigingen.

Ik vond het leuk, dat een stukje jeugdsentiment (het Wassenaars dierenpark) toch nog voortleeft in Den Haag door middel van de leeuwen.
Al is het maar goed dat het dierenpark er niet meer is: de omstandigheden waarin ze leefden zijn tegenwoordig absoluut onacceptabel.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.