Historie,  Stadsnieuws

Binnenhof en omgeving niet op de voorlopige lijst Unesco werelderfgoed
Hoe graag had ik gezien dat na een motie van de HSP, dat unaniem werd aangenomen, het Binnenhofcomplex en omgeving op te laten nemen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Helaas, het mocht niet zo zijn; Willem van Oranje lijkt mistroostig te kijken naar alle hoogbouw die de prachtige skyline voor mijn gevoel verpest op deze plaats.
Alles torent boven de Middeleeuwse gebouwen heen; jammer.
Ik ben echt geen expliciet tegenstander van hoogbouw, maar wel op de juiste plaats. Bij zulk een mooi en oud gebied vind ik het niet passen.

Uit het rapport van de commssie voorlopige lijst Unesco werelderfgoed kan je de reden lezen, waarom het Binnenhofcomplex Den Haag en omgeving niet worden opgenomen:

Het Binnenhof en omgeving (het Mauritshuis) is aangedragen door de gemeente Den Haag. Het is sinds het ontstaan in 1250 voortdurend aan verandering onderhevig geweest en illustreert daarmee de ontwikkeling van de westerse democratie in Nederland.
De groei en transformatie van het complex laat de ontwikkeling zien van de Nederlandse staat en de steeds wisselende politieke verhoudingen.
Als centrum van de Republiek vormde het Binnenhof een uitzondering op veelal door
koningshuizen geregeerde omringende landen.
Binnenhofcomplex Den Haag en omgeving De gebouwen zijn in eigendom en beheer van de Rijksgebouwendienst en zijn aangemerkt als monument onder de Monumentenwet 1988.
Het continue transformatieproces vormt een bedreiging voor de authenticiteit van het complex.
Er zitten grenzen aan het ‘incasseringsvermogen’ van het complex.
Dit betekent dat het voldoen aan alle huidige (veiligheid)eisen consequenties zal hebben voor de cultuurhistorische waarde.
De commissie onderschrijft het belang van een uitgebalanceerde lijst. Zoals blijkt uit het icomosrapport ‘Filling the Gaps’, maken historische gebouwen, en gebouwen uit de Middeleeuwen in het bijzonder, onderdeel uit van een oververtegenwoordigde categorie op de huidige Werelderfgoedlijst.
De waarde van het complex is voor Nederland evident door de nationale functie door de eeuwen heen, maar het complex is als gebouw onderdeel van een oververtegenwoordigde
categorie. Als symbool is het Binnenhof vooral van nationaal belang en daarmee niet van universele waarde. De commissie besluit dan ook het Binnenhofcomplex en omgeving niet op te nemen op de Voorlopige Lijst.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.