Historie,  Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Bijzondere peperbus op Verheeskade

Peperbus
Prachtig versierde peperbus aan de Verheeskade

Langs het water aan de Verheeskade staat een prachtige Peperbus.
Nu ja, hij was prachtig. In de loop van de jaren is zijn glorie wel een beetje voorbij.
Hij mag wel een likje schuurpapier en verf hebben. Ik vind het echt een heel bijzonder ex-transformatorhuisje.

peperbus
Ik lees op Wikipedia:

Haagse transformatorzuil is een model transformatorzuil die werd geplaatst bij de oprichting van de gemeentelijke Energiecentrale in Den Haag in 1906.

De installaties werden geleverd door AEG. De zuilen dienden als transformatorstations binnen het elektriciteitsnet waarbij ze een spanning van 3.000 volt omzetten naar 127 volt dat via verdeelkasten naar de huishoudens werd geleid.

(…) In 1944 stonden er 228. De zuilen zijn 5,60 meter hoog en staan op een bakstenen fundering. De buitenmantel is gemaakt van gewalst plaatstaal en heeft boven elkaar drie luiken voor onderhoud. De zuilen hebben een koepeldak van zink.

Vanaf 1956 werd overgeschakeld naar 10.000 volt en de hiervoor benodigde transformatoren pasten niet in de behuizingen waardoor ze uit het straatbeeld verdwenen.
In 1981 werd het laatste exemplaar van het net ontkoppeld.
Vijf exemplaren zijn op straat overgebleven en zijn alle een gemeentelijk monument. Deze bevinden zich op het Korte Voorhout, Lange Voorhout, Tournooiveld, Emmapark en Vondelstraat. Het exemplaar op het Korte Voorhout bevond zich voorheen aan de Nieuwe Haven en is door de gemeente in 2000 overgeplaatst.

De zuilen werden in de begintijd opgeleverd met aan de bovenkant een gravenkroon met parels. In 1923 besloot de gemeente dat de kroon “volkomen zinloos en storend” was en werd niet langer gemonteerd. De zuil op de Lange Voorhout is de enige waarop een kroon gemonteerd is.
Aan de Verheeskade bevindt zich voor het (voormalig: red.) kantoor van energieleverancier Eneco sinds 1998 een goudversierde zuil gemaakt door het kunstenaarsduo Griffin Kommer.

De peperbus was niet bedoeld als reclamezuil, maar uiteindelijk wel als zodanig gebruikt. Het genereert extra inkomsten nietwaar?
Zelfs de peperbus aan de Verheeskade wordt nog gebruikt voor posters, zoals je op de eerste foto ziet. Ondanks dat het een kunstobject is.

In opdracht van Eneco energiebedrijf werd de Peperbus door het kunstenaarsduo Griffin en Kommer vereeuwigd in de vorm van een kunstwerk met behoud van zijn karakteristieke eigenschappen van transformatorzuil. Op 17 september 1998 werd hij onthuld door mr. dr. G.A.A. Verkerk, wethouder economie en personeel. De Peperbus is na vertrek van Eneco in 2001 blijven staan op de Verheeskade en overgedragen aan de gemeente als eigenaar.

Ik lees bij Samen voor Laak: Door deze aanpassing (het transformeren van de zuil in een kunstwerk red.), die op zich zeker geslaagd kan worden genoemd, is echter de historische authenticiteit sterk aangetast waardoor deze niet meer voldoet aan de criteria voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst.

Jammer! Maar ik hoop dat hij toch mag blijven staan én wordt opgeknapt zodat hij weer mag stralen langs het water.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.