Mens/Maatschappij,  Politiek

Bekende Tibetaanse activiste bij herdenking

Tibetaanse
Tibetaanse mensenrechtenactiviste Nyima Lhamo

De Tibetaanse mensenrechtenactiviste Nyima Lhamo nam samen met 200 Tibetanen en supporters uit Nederland deel aan de 58ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand.
Deze vond op 10 maart plaats bij de Chinese ambassade. Een vredesmars door Den Haag volgde op het programma bij de ambassade.
Acht Tibetanen waren een dag eerder al gestart om te voet vanuit Amsterdam naar Den Haag te lopen om extra aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Tibet. Wereldwijd wordt deze volksopstand tegen de Chinese bezetters herdacht waarbij duizenden Tibetanen om het leven kwamen.

Tibetaanse
groot verdriet tijdens haar toespraak

Nyima Lhamo, de nicht van Tenzin Delek Rinpoche die in 2015 in een Chinese gevangenis overleed, was op uitnodiging van International Campaign for Tibet in Nederland.
Zij vluchtte vorig jaar uit Tibet om aandacht te vragen voor haar overleden oom en de slechte situatie van politieke gevangenen in Tibet. Haar bezoek aan Nederland maakt deel uit van een Europese tour. Hierbij had zij ontmoetingen met politici, mensenrechtenorganisaties, het publiek en de media. Nyima Lhamo sprak bij het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en diverse Europese regeringen.
Lees ook hier meer over haar strijd, waarbij ze haar familie en kinderen in Tibet moest achterlaten.

Herdenking Tibetaanse volksopstand
in groep voor de foto met Chinese ambassade op de achtergrond

Elk jaar op 10 maart wordt de Tibetaanse volksopstand en de Chinese bezetting en onderdrukking van het land herdacht. Natuurlijk voor de Chinese ambassade.
Dit jaar drukker dan de afgelopen jaren volgens mij. Twee bussen met demonstranten waren vanuit Amsterdam naar Den Haag gereden om mensen naar het vak te brengen waarin ze mochten demonstreren.

herdenking Tibetaanse volksopstand
alle lopers kregen een witte sjaal om

Er werd gezongen, geschreeuwd tegen de Chinese Ambassade, toespraken gehouden en gebeden.
Renners die vanuit Amsterdam waren gekomen, kregen een witte sjaal omgehangen. Ik vond dat een indrukwekkend gezicht.

herdenking Tibetaanse volksopstand
brief voor ambassade werd niet in ontvangst genomen

Nadat vergeefs was geprobeerd een brief persoonlijk af te geven aan de Chinese ambassade,  werd deze in de brievenbus gegooid. Het was eigenlijk wel overduidelijk dat de deur gesloten zou blijven….

herdenkingsmars
iedereen neemt deel aan de mars

Nadat het programma bij de Chinese ambassadeafgerond, werd begonnen aan de mars door de stad. Politie, maar ook M.E. busjes begeleidden de grote groep mensen.
Een indrukwekkende middag.

herdenking Tibetaanse volksopstand
soms zegt een uitdrukking meer dan duizend woorden

De Tibetaanse volksopstand begon op 10 maart 1959 in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, maar werd bloedig neergeslagen door het Chinese Volksbevrijdingsleger.
De Dalai Lama vluchtte het land uit naar India en duizenden Tibetanen volgden hem in ballingschap. Sindsdien zetelt de Tibetaanse regering in India.
Als gevolg van de bezetting hebben duizenden Tibetanen hun leven verloren. De Tibetanen vormen door de enorme toestroom van Chinezen naar Tibet inmiddels een minderheid in eigen land. Ze worden gediscrimineerd, economisch gemarginaliseerd en hebben geen vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Nog steeds  riskeren Tibetanen gevangenschap en marteling wanneer ze hun steun uitdrukken aan de Dalai Lama.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.