Stadsnieuws,  Wijknieuws

Actie tegen sluiting kinderboerderij Hoeve Bijdorp



Sluiting dreigt van onder andere een aantal kinderboerderijen.
Vorige week donderdag liep de voltallige oppositie in de Haagse gemeenteraad weg tijdens de Algemene Beschouwingen. De reden hiervoor was een fout van de coalitiepartijen tijdens de stemmingen met betrekking tot de sluiting van twee kinderboerderijen, een heemtuin en schooltuinen.
De coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 letten tijdens de vergadering een moment niet goed op waardoor een amendement voor het behoud van stadsboerderijen dat was ingediend door de PVV, werd aangenomen.  Hierop wilden de coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 de stemming over laten doen, hoewel dit tegen de regels is en pleitten voor een nieuw voorstel, dat het amendement weer ongedaan maakte.




Vanavond praat de gemeenteraad opnieuw over de aangekondigde sluiting van twee stadsboerderijen, acht schooltuinen en de heemtuin. Heleen Weening (Groen Links) was daarom ook vanmiddag even naar de stadsboerderij gekomen. In de stad bestaat veel weerstand tegen de plannen omdat kinderen bij dit soort voorzieningen in aanraking komen met de natuur, wat zeker in een stad erg belangrijk is.
Al eerder schreef ik over deze stadsboerderij, waar veel en vaak activiteiten worden georganiseerd. Zolang er kinderen geloven dat bijvoorbeeld spaghetti aan een boom groeit, lijkt me natuureducatie zeer belangrijk! En dat is wat kinderboerderijen beogen; niet alles kan een basisschool meer doen. En hoe heerlijk is het dieren te kunnen aaien, zien hoe een koe of geit er nu echt uitziet? Kinderen uit een stad hebben wat dat betreft een achterstand in vergelijking tot ‘dorpskinderen’.




Op de Hoeve Bijdorp in Loosduinen, één van de kinderboerderijen die met sluiting wordt bedreigd, werd vanmiddag actie gevoerd voor het behoud van de stadsboerderijen.
Een prachtige kinderboerderij! De reden dat deze wordt gesloten is, dat de gemeenteraad vindt dat deze ouder is dan de anderen en daardoor veel achterstallig onderhoud heeft. Maar wat te denken over de zonnepanelen op het dak? En het feit, dat in de wijde omtrek geen andere kinderboerderij is? Jammer, want zeker als je meerdere kinderen hebt, ga je niet even op de fiets naar het Wateringse Veld; een grote afstand!




Handtekeningen werden opgehaald om het verzet tegen de sluiting kracht bij te zetten.




en er was een speciale speurtocht voor kinderen geoprganiseerd.
Mooi was ook de imker die liet zien hoe een bijenkorf er van binnen uit zag maar ook de bijen op deze boerderij liet bewonderen.
Op deze boerderij kan je ook echte honing kopen! (En hij is echt zalig…)




Al kon je natuurlijk ook gewoon rondlopen en genieten van de dieren die lekker naar buiten gingen toen de zon ging schijnen.
Daarbij was ook de 10-jarige Shirley Blans aanwezig (het meisje in het midden) die al bijna duizend handtekeningen inzamelde tegen het weg bezuinigen van de Bijdorp.




Hier staat ze alleen op de foto; hoe geweldig dat ze dat op deze leeftijd dit doet!
Ik liet me vertellen, dat een ommezwaai van denken ook deel van de oplossing kan betekenen.
Waarom niet wat meer betalen voor activiteiten (dus niet voor bezoeken?); 50 eurocent is peanuts, en mensen zijn best bereid voor bepaalde activiteiten 2 euro te betalen. Waarom geen kinderpartijtjes (net als bijvoorbeeld bij MacDonalds) mogen organiseren?
Als een kinderboerderij alleen/voornamelijk werkt met vrijwilligers, kunnen ze zich aanmelden bij het HOF.
Waarom geen donaties aannemen? Nu mag dat niet, maar waarom zou dat niet kunnen/mogen?
En zo zijn er nog veel meer denkbare oplossingen om stadsboerderijen levensvatbaar te houden.



Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.