Kunst/Cultuur

150 jaar Huijgenspark
Gisteravond was de eerste dag van de vieriug van het Huijgenspark, waar ik hier ook al over schreef. Deze viering gaat dit hele weekend nog door, met diverse activiteiten (klik hier).

Vrijdagavond was de eerste dag, of liever gezegd avond; wethouder Marjolein de Jong opende het kunstwerk dat ter gelegenheid van dit lustrum was gemaakt; de toegang tot het park.


Een schitterende poort, gemaakt uit diverse “doeken” gemaakt door wijkbewoners van de Stationsbuurt vormt het thema “Huygens in beeld”.
Bewoners, bijzondere momenten of plekken zijn hierin in beeld gebracht. Aan bewoners van de Stationsbuurt is gevraagd wat voor beeld ze hebben bij de Stationsbuurt. Wat maakt de buurt voor hun bijzonder?
De deelnemers hebben materialen gekregen om te schilderen, tekenen of een collage te maken. Sommige deelnemers brachten eigen foto’s en herinneringen mee. Kunstenaarscollectief Topaze heeft al het werk verzameld en er nieuwe composities van gemaakt.
Hiervan zijn een aantal beelden geselecteerd die groot op doek zijn geprint, maar ook kan je deze beelden -verkleind-  op ansichtkaart bewonderen.
Vrijdagavond was ook de eerste avond waarop het toneestuk “Trijntje Cornelis” werd uitgevoerd, in een theater wat er aan de buitenkant ook al schitterend uit ziet!

Ik quote van de site:Het Stations Buurt Theater speelt drie dagen lang (10, 11, 12 september) een vrije bewerking van ‘Trijntje Cornelis’ van Constantijn Huygens, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Huijgenspark. Personen en thema’s uit het oorspronkelijke toneelstuk zijn verplaatst van het zeventiende eeuwse Antwerpen naar de hedendaagse Stationsbuurt. De verwaande Treintje arriveert per schip op de Bierkade en verdwaalt in de buurt, waar ze vreemde types ontmoet. Dat het haar niet bevalt wat zij ziet ligt natuurlijk niet aan haar, maar aan de buurt. Doch uiteraard, zoals dat gaat, brengt hoogmoed haar ten val. Het geheel is via improvisaties uitgewerkt en vastgelegd tot ‘een leerzaam en toch vermakelijk toneelspel’.
Het originele stuk zou een saai stuk van Huygens zijn. Maar ik moet eerlijk bekennen; ik heb genoten van dit bewerkte stuk!
Inderdaad, een verwaande Trijntje, die alle toenaderingen van diverse “gewone(?)” mensen afwijst, ondanks dat ze zich af en toe toch wel aangetrokken tot ze voelt, maar door haar “stand” niet anders kan
en uiteindelijk onder valse voorwendselen mee gaat met een verkeerde vrouw en daardoor in de problemen komt. Je kan je voorstellen wat er met haar gebeurt, maar het wordt niet voorgekauwd; knap gedaan!
Helaas waren er een paar mensen die het nodig vonden om tijdens de voorstelling hard op de deur te bonken, maar de spelers gingen, ondanks dat het op een gegeven moment echt wel irritant werd, gewoon door; lieten zich totaal niet van hun stuk brengen. Knap!
De lijn van het toneelstuk staat vast, maar er wordt geimproviseerd; teksten staan niet volledig vast, waardoor het geen “opzegversje” wordt, wat ook voor de kijker goed is te merken. Het lijkt allemaal behoorlijk natuurgetrouw.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.