Natuur/milieu

Over de klimaatverandering en actie Greenpeace

 

Een logje, dat ik eigenlijk al veel eerder had willen plaatsen, maar wat nog steeds van belang is en blijft de komende jaren.

Vandaar dat ik het, al is de oorspronkelijke gebeurtenis al even geleden, toch plaats.

Wat je ook vindt van de klimaatverandering -of het nu een natuurlijk proces is, of dat wij daar de oorzaak van zijn- er moet iets veranderen.

Ontbossing zorgt hoe dan ook voor een groot probleem.

Niet alleen voor de CO2 uitstoot, ook voor de dieren die leven in deze bossen.

De ontbossing in de Amazone neemt weer toe. Nederland is een belangrijke importeur van Braziliaanse ontbossingproducten: tussen 1996 en 2005 werd meer dan 700.000 hectare bos verwoest voor de Nederlandse import van soja.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat ontbossing wereldwijd zorgt voor broeikasgassen (volgens Greenpeace een schokkende 20 procent van de totale uitstoot!). Lees ook hier (klik). We horen volgens mij gewoon te zorgen voor een “gezonde” wereld voor onze kinderen; geen rommel achterlaten die zij maar moeten oplossen. Onze “wegwerpmaatschappij” heeft immense gevolgen; niet alleen wat betreft het klimaat als je deze klimaatsverandering liever ergens anders op af schuift…

Soms ben ik echt bang, dat het tijdstip van “5 voor 12” allang is overschreden.

 

In 1997 werd het Verdrag van Kyoto opgesteld. Dit regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

In december dit jaar zal er een belangrijke top plaatsvinden in Kopenhagen. Hier zullen de wereldleiders een beslissing nemen over de opvolging van het Kyoto-verdrag.

Greenpeace wil dat minister Bos samen met minister-president Balkenende ervoor zorgt dat Nederland investeert in schone energie en bosbehoud.

Vandaar dat zij op 4 maart een groot bankbiljet aan de gevel van het ministerie van Financiën hebben gehangen met daarop het hoofd van minister Bos, windmolens en bossen die verwijzen naar de klimaatcrisis.

De “waarde” van 2 euro verwijst naar het bedrag dat de organisatie graag wil dat wordt bijgedragen van twee euro per inwoner per week om de ontbossing en CO2-uitstoot drastisch te beperken en de effecten van klimaatverandering op te vangen.

 

Beide foto’s zijn van Richard Mulder; bedankt voor het gebruik!

Please follow and like us:

Eén reactie

  • Leidse Glibber

    Had ook bij jou weer heel wat bij te lezen.
    Geertje, we loggen gewoon teveel ahahahah
    Maar inderdaad het is volgens mij ook al lang vijf voor twaalf geweest.
    Sterker nog op mijn kerstkaart uit 1996 schreef ik al het is vijf voor twaalf, en de tijd heeft niet stil gestaan volgens mij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.