Een schat uit de Little Free Library

Wat zit er in de bibliotheek?

 

Na Delfgauw en Zutphen heeft nu ook Den Haag een Little Free Library, een klein kastje met zo’n dertig boeken die iedereen gratis mag lenen.
Het kastje is aan de Valkenboskade is opgehangen door de Haagse Lieke Ploeger.
In de minibibliotheek staan kinderboeken, reisgidsen, Engelse boeken en kookboeken. De Little Free Library-beweging is in 2012 gestart in Amerika.


 

Een boek is gekozen

 

De Amerikanen Todd Bol en Rick Brooks begonnen namelijk in 2009 met Little Free Library. Zij bouwden voor de lokale gemeenschap een kleine om hiermee lezen en literatuur te promoten. Tevens is het de bedoeling lokale bibliotheken te versterken, door meer interesse voor het lenen van boeken te wekken op plekken waar de dichtstbijzijnde bibliotheek wat verder weg gevestigd is.
Ook in Den Haag, terwijl het buiten snijdend koud was en de ene winterse bui de ander opvolgde, werd de bibliotheek vanmiddag bezocht. Een jong meisje koos een boek terwijl haar moeder die met de fiets met haar erheen was gegaan, het deurtje voor haar open deed. Alsof het een schat was, hield ze het boek stevig vast in haar handen.

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to “Een schat uit de Little Free Library”

 1. Bert Says:

  Dit vind ik super

 2. Little Free Library in Den Haag - Stichting Lezen & Schrijven Says:

  [...] is. Een fenomeen overgewaaid uit de VS, om het lezen te bevorderen en literatuur te promoten. Lees hier meer over de gratis minibibliotheek in Den [...]

 3. LFL Den Haag Says:

  Bedankt voor de leuke blog en tof om te zien dat de Library goed gebruikt wordt! Je kunt ons volgen via Facebook op: https://www.facebook.com/LFLDenHaag

 4. niek Says:

  Hey Gera, Leuk onderwerp weer dat ik als tip kreeg van Roel Wijnants tijdens de Opûh Koffie vanochtend. Leuk om te melden in mijn stadsflitsen in het nieuwsblad van de Vrienden van Den Haag. Ik blijf je linken vanaf mijn site.

  Niek

 5. Straatbibliotheek | Haagspraak Says:

  [...] Lees er veel meer over op Haagsallerlei.nl [...]

 6. Ebeltje Hartkamp-Jonxis Says:

  Onze boekenkasten raakten overvol. De vloeren van onze kamers werden langzamerhand plaatsvervangende boekenkasten. Dus ruimden onlangs op. We konden een flink aantal ‘overtollige’ boeken plaatsen in een bevriende bibliotheek. Maar er blijven een paar dozen met boeken over die we niet willen prijs geven aan de vuilnisbak. Bent u geïntereseerd om ons daarvan te verlossen? Ik ben bang dat het deels gaat om (Nederlandse)romans waarvan er (te)veel exemplaren zijn gedrukt en deels om nogal gespecialeerde publicaties over de klassieke oudheid.
  Ik hoor graag.
  Vriendelijke groet,

  Ebeltje Hartkamp

 7. Madelon Says:

  En dat terwijl er op loopafstand een bieb zit, desondanks een leuk initiatief! Ga zeker kijken….

 8. Geertje Says:

  Wie in contact wil komen met Ebeltje kan mij een email sturen, dan zorg ik dat deze op de juiste plaats terecht komt.

  @Madelon: niet iedereen heeft een bibliotheekpas ;-)
  En hoe luxe, dat je hem kan bezoeken op jouw gewenst tijdstip!
  Inderdaad, een geweldig initiatief!

 9. Erik Says:

  Vandaag voor het eerst op de Valkenboskade de Little Free Library bezocht en een geweldig boek geleend. Morgen zal ik een aantal boeken toevoegen om dit geweldige project te ondersteunen. Dit geeft wat ‘warmte’ in onze stad en bevordert het plezier van het lezen van een boek……..een verademing omdat veel van onze stadsgenoten toch meer interesse tonen in de finale van The Voice of ….en dergelijke shit.

  groet Erik

 10. Haagsallerlei » Blog Archive » Nieuwe Little Free Library in Moerwijk Says:

  […] Al eerder schreef ik over de Little Free Library, een klein kastje met boeken die iedereen gratis mag lenen. Ik vind het geweldig, dat mensen dit initiatief durven te nemen, een wijk te verrijken met iets belangrijks als lezen. En zeker in een wijk als Moerwijk. Veel mensen denken dat het geen zin heeft, dat ze toch niet blijven hangen, of de boeken alleen maar gepikt zullen worden, maar ik vraag het me af. Juist waar je het niet verwacht kan men zuinig zijn op positieve dingen die worden georganiseerd door individuele mensen. Deze nieuwe “bibliotheek” hangt aan de brug over de Melis Stokelaan en de Moerweg. Ik hoop dat hij er lang mag hangen. Zowel in het kastje als in de lade liggen diverse boeken. […]

 11. nanette Says:

  Wat geweldig is dit! Ik ga morgen meteen een kijkje nemen, ik hoop dat de little free library er nog is! Ik heb genoeg boeken die daar een mooi plaatsje zouden kunnen krijgen en wie weet vind ik ook iets leuks. Yes!!

 12. Geertje Says:

  Leuk Nanette!!!
  Ik reed gisteren langs die in Moerwijk en deze hing er nog :-)

Leave a Reply